ÉCHANGE FRANCIE 2024 – NIC NENÍ NEMOŽNÉ

Týden na přelomu září a října byl týdnem Erasmus+ aktivit našeho gymnázia. Ke skupině studentů, která vyrazila do Rakouska zkoušet se svými místními kolegy digitální brýle, a těm, kteří vyjeli do Bratislavy s jasným posláním – mise věda, se přidali i účastníci výměnného pobytu, tzv. échange, kteří zamířili do Francie.

Již jedenáct let jsme v tomto projektu společně s partnerskou školou Lycée Sacré Coeur v Tourcoing a Lyceem Jana Sobieskeho z Jastrzębie-Zdroj. S dvouletou covidovou přestávkou naši žáci každoročně vyrážejí na sever Francie, aby zde strávili týden nabitý různými aktivitami – dva dny v Paříži, den v Bruselu, účast v hodinách na lyceu, sportovní i kulturní aktivity, jízda TGV, slavnostní přijetí představiteli města a školy na radnici v Tourcoing, víkend v rodinách, objevování, zkoušení, ochutnávání…srdečně zveme do fotoalba!

Je tu však něco víc. Každý ročník výměnného pobytu má nějaký svůj příběh. Ten letošní se jmenuje – Thais.

Thais je sedmnáctiletá usměvavá dívka s touhou cestovat a žít stejně jako všichni její vrstevníci. Několik posledních let je však upoutaná na invalidní vozík. Přesto snila o tom, že pojede se svou kamarádkou na výměnný pobyt do Polska a České republiky. K tomu však potřebuje korespondenta, který by byl schopen ji ubytovat a zajistit jí vše potřebné. Velmi těžký úkol. Když jsme od našich francouzských kolegů dostali nesmělý dotaz, zda by to bylo možné, nedávali jsme kladné odpovědi téměř žádnou šanci. A přece. „To není fér, to je tak nespravedlivé, že ostatní můžou a ona ne….já si ji vezmu.“ Marie, studentka čtvrtého ročníku, zvedla hozenou rukavici.

Co dodat? Možná někdy přijdeme na to, jak cestovat v čase, a na svět se naučíme dívat digitálními brýlemi. Co však můžeme udělat tady a teď? Čelit výzvám, podat pomocnou ruku, projevit odvahu, empatii a pochopení. Díky Marii se Thais splní velký sen, ve který už ani nedoufala. Těšíme se na tebe na jaře v Karviné, Thais. Děkujeme, Maruško.

Za realizační tým échange

Mgr. Radka Drábová

FOTOalbum