Je možné cestovat v čase?

Pro odpověď na tuto otázku se naši žáci v rámci programu Erasmus+ vydali do Bratislavy. Ve dnech 2.–3. října 2024 se jich deset zúčastnilo Dnů vědy a techniky, které pořádala Škola a gymnázium pre mimoriadne nadané deti.


Během prvního dne si naši vědátoři stihli krátce prohlédnout slovenské hlavní město, navštívit Muzeum dopravy a Zážitkové centrum vědy Aurelium. Pobyt a nocleh ve škole si zpestřili večerními deskovkami a noční vybíjenou v tělocvičně. Druhý den pak v areálu školy absolvovali Den vědy – fyziku, chemii, matematiku, informatiku, biologii, zeměpis a dějepis v netradiční podobě. Nechali se nabít Van de Graaffovým generátorem, ve zkumavkách vyráběli pivo i víno, programovali robotické autíčko, zkoumali rytířskou zbroj a plnili spoustu dalších úkolů.


A odpověď na úvodní otázku? Tu přinesla přednáška Mgr. Samuela Kováčika, Ph.D., kvantového fyzika a astrofyzika. Takže – cestování v čase fyzika nevylučuje. Jen neví, zda se podaří sestrojit stroj času, který by sám sebe nezničil. A na tuto otázku zatím odpověď není…

Andrea Pieczonková

FOTOalbum: