Erasmus+ výměnný program Česko – Rakousko 

Ve dnech 29. 9. – 5. 10. 2024 se 14 žáků naší školy zúčastnilo výměnného pobytu v Rakousku v bezprostřední blízkosti Vídně. Naší partnerskou školou se pro tento školní rok stalo Spolkové gymnázium v městečku Groß-Enzersdorf, hlavním tématem a oficiálním názvem akce bylo „Vzájemné poznávání se ve skutečném a digitálním světě” (Getting to know each other in the real and digital world). Během týdne se žáci seznámili s různými místy v okolí nejen prostřednictvím virtuální reality, ale samozřejmě spoustu památek a atraktivit Vídně zažili na vlastní kůži a mohli vnímat všemi smysly. Ubytování bylo zajištěno v hostitelských rodinách, kde vládla přátelská atmosféra. Naši žáci si z Rakouska přivezli kromě suvenýrů především intenzivní zážitky a nová přátelství.

Jaký byl jejich program a dojmy? Posuďte sami.

V neděli v buse,
čtyři hodiny v kuse.
Žáci Gymnázia Karviná,
zábava jim teprve začíná.
Naši rakouští přátelé,
rodiny mají veselé.
Pracování s virtuální realitou,
jejich škola sálá kvalitou.
Ve Vídni v úterý,
německy umí málokterý.
Středa čokoládou zalita,
čekala nás obezita.
V Prateru jsme ječely, hlavně Toly,
bylo slyšet až v Karviné-Doly.
V pátek se studenti sešli včas,
do světa virtuálního se ponořili zas.
Nakonec jsme šťastní,
že domov máme vlastní.

-Toly a Ema, 7.X-

„Skvělé to bylo, program byl zábavný, bylo zajímavé prozkoumávat Vídeň a Laxenburg, čokoládovna byla vynikající, jejich škola je úplně něco jiného než ta naše. Schönbrunn byl nádherný a v Prateru jsem měl hodně zábavy. Program s rodinou byl taky super. Na vzpomínky odsud nezapomenu.”

-Matěj, 7.X-

„Celý týden byl plný zážitků, poznala jsem spoustu nových památek a kulturu Rakouska.Rakouští studenti byli velmi milí, taktéž jejich rodiny, které nám připravily spoustu jídla.Skoro každý den jsme se sešli ve škole a zkoušeli pracovat s VR brýlemi, například jsme sepřenesli do Karviné a snažili se popsat vybrané místo rakouským studentům.”

-Laura, 7.X-

„Rakousko, i když je to sousední země, nás překvapilo tím, jak odlišně se zde vlastně od Česka žije – od stravovacích návyků po školní systém. Užívali jsme si čas s hostitelskými rodinami a kamarády. Jsem za tuhle zkušenost velmi vděčná a budu se těšit na další návštěvu Rakouska.”

-Eliška, 7.X-

„Rakousko na mě udělalo velký dojem tím, jak tady vsechno funguje, např. místní školství nebo vídeňská hromadná doprava. Díky výměnnému pobytu v Rakousku jsem se naučil používat angličtinu v normálním životě – asi po 2,5 dnech jsem začal v angličtině i přemýšlet. To, co mě překvapilo nejvíce, bylo, že jsem se naučil i nějaká německá slova. Jsem velmi rád, že jsem se mohl tohoto projektu zúčastnit a zažít tohle dobrodružství.”

-Břeťa, 4.X-

„Celý týden v Rakousku se podle mě velice vydařil – výlety byly zajímavé a moc jsem si je užila. Překvapilo mě, že i přes to, jak blízké si naše země jsou, je zde stále spousta rozdílů. Nevynechali jsme ani návštěvu vyučovacích hodin, za což jsem velice ráda. V rodině to bylo velice příjemné a jsem rada za to, kde jsme byly.”

-Ame, 7.X-

„Naučili jsme se nové věci jak s virtuální realitou, tak ve znalosti nové kultury a zajímavých míst. Máme zážitky a nové přátele. Moc mi chutnalo jídlo, které jsme dostávali na svačinky a večeře.”

-Vlaďka, 5.X-

„Bylo to super, hostitelská rodina byla moc milá. Naučila jsem se hodně nových věcí. Z výletů se mi nejvíce líbil Prater a návštěva čokoládovny. Jsem moc ráda za to, že jsem měla možnost jet.”

-Aďa, 2.B-

„Erasmus do Rakouska byl neskutečný zážitek. Nejenom, že jsem poznala spoustu skvělých lidí z Rakouska, ale i z naší školy. Dalším přínosem pro mě byla práce s virtuální realitou, o které jsem toho moc nevěděla. Vůbec nelituji rozhodnutí do Rakouska jet.”

-Juli, 2.B-

Milena Foksová

Fotogalerie