EXKURZE DO ANGLIE

Ve dnech 14. až 19. září se 48 žáků vyššího gymnázia a tři vyučující zúčastnili poznávací exkurze do Anglie. Během čtyř prosluněných dnů pobytu jsme měli možnost seznámit se s místní kulturou, důležitými událostmi britských dějin a významnými anglickými autory. Obdivovali jsme také historickou i moderní architekturu.
V neděli nás přivítalo starobylé město Canterbury, které je důležitým sídlem anglikánské církve a poutním místem spojeným s Chaucerovými Canterburskými povídkami. V pondělí jsme navštívili starobylý hrad Warwick a místa spojená s životem a dílem Williama Shakespeara ve Stratfordu nad Avonou. V úterý jsme se prošli Oxfordem, navštívili prostory Christ Church College a obdivovali megality ve Stonehenge. A konečně středa byla věnována Londýnu – plavbě po Temži, procházce po vládní čtvrti Westminster a vyhlídce z London Eye.
Žáci byli ubytováni v hostitelských rodinách a měli tak přímou možnost seznámit se s britskou kulturou a stolováním. Všem se pobyt v Anglii líbil a s programem zájezdu i ubytováním u rodin byli všichni spokojeni.

„Dle mého soudu byl tento zájezd opravdu něčím, na co se jen tak nezapomene. Nádherná krajina, milí lidé, zkrátka skvělé. Je velmi těžké vybrat z míst, která jsme navštívili, to nejkrásnější, ale u mne vítězí hrad Warwick a jeho krásně udržované a zrestaurované interiéry. Rovněž zdejší sbírka voskových figurín coby obyvatel hradu byla vskutku nápaditá a sova sněžná vás při sokolnické ukázce taky neplácne křídlem do čela každý den. Rovněž se mi líbil Stratford nad Avonou, malebné město po ránu bez davů turistů. Už jsem slyšel mnoho zvěstí o tom, jak je Londýn obrovský. Ve skutečnosti je však ještě mnohem větší, než jsem si představoval, stejně tak jako Londýnské oko, ze kterého byl vskutku úchvatný výhled. Jsem také vděčný za tu možnost bydlení v rodinách. Bylo to skvělé a nabídlo nám to náhled do toho, jak se v Británii žije, kde je bota tlačí (ano, i o tom se naše velmi hovorná paní hostitelka rozpovídala), ale taky k pochopení (nebo aspoň částečnému) místních zvyklostí, proč stojí domy tolik, kolik stojí, a tak dále. To, co bych chtěl ale velmi vyzdvihnout, bylo slunné, vskutku neanglické počasí. Abych to shrnul, za mě se zájezd vydařil a byl to skutečně krásný zážitek. Děkuji!“ (Adam Zolich, septima)

Michal Ledwoń

Fotogalerie