Na kole v Lednici a okolí

Žáci kvarty se v týdnu od 2. do 6. září zúčastnili tradiční cyklisticko-vlastivědné exkurze na jižní Moravě.

Na 23 odvážlivců čekaly první kilometry nedlouho po příjezdu do Lednice.

První etapa nás zavedla okolo Tří Grácií, kaple sv. Huberta a Dianina chrámu do nedalekých Valtic. Ty tvoří společně s Lednicí jádro unikátní oblasti, ve které se snoubí citlivé propojení kulturní a přírodní krajiny a jejíž jedinečnost ji zapsala na prestižní seznam světového dědictví UNESCO. 

Druhý den jsme vyrazili okolo lednických rybníků směrem k Mikulovu. Projížděli jsme i Stezkou svobody a míjeli památník věnovaný obětem, které zahynuly při pokusu o překročení státní hranice v letech 1948–1989. 

Ve městě jsme se vydali po křížové cestě na Svatý kopeček. Navštívili jsme také lom Janičův vrch, kde jsme se parádně osvěžili.

Ve středu nás čekala nejdelší etapa do Břeclavi, během níž jsme se zastavili u zámečku Pohansko, který získal svůj název podle zdejší archeologicky významné lokality.

Absolvovali jsme také náročnou etapu na rozhlednu Maják nad obcí Zaječí. S prudkým stoupáním se každý vypořádal po svém. Díky archeoparku Dolní Věstonice jsme rovněž prozkoumali dávnou historii. Na naše letošní krásné zážitky se můžete podívat prostřednictvím videa a fotogalerie.

Mgr. J. Rewenda