AZ – testový příspěvek

  • TEMPORA MUNTANTUR ET NOS MUTAMUR IN ILLIS – časy se mění a my se měníme v nich. A opravdu se v naší škole mnoho změn odehrává. Studenti mají možnost výběru z široké nabídky volitelných předmětů humanitních i přírodovědných podle svého pomaturitního zaměření studia, lépe se tak připraví k přijímacím zkouškám na vysoké školy. Je už běžným standardem, že část výuky probíhá v odborných učebnách s využitím digitálních technologií.
  • Výuka cizích jazyků je doplňována exkurzemi do zemí, kde mají studenti možnost poznávat historii, kulturní památky a především uplatnit prakticky své jazykové schopnosti. Již tradičně studenti cestují do Francie, Španělska, Anglie, Švýcarska, Rakouska, Itálie, Polska a na Slovensko. Mimořádně pak navštívili i Lucembursko, Lichtenštejnsko, Portugalsko či Gibraltar. Také učitelé získávali zkušenosti v zahraničí, zejména v SRN, Francii, Rakousku, Dánsku, Skotsku, Turecku.
  • Poznatky z hodin dějepisu a geografie si studenti velmi rádi doplňují na exkurzích po České republice – cílem se v posledních letech staly např. Kroměříž, Olomouc, Brno, Velké Losiny, Buchlovice, Pálava, … Zvláštní pozornosti mladých historiků se vždy těšily památky UNESCO. Velkým zážitkem bývá i návštěva Prahy a Parlamentu České republiky v rámci výuky společenských věd.
  • V pohledu na výuku tělesné výchovy se tradičně těšily a stále těší velké oblibě studentů kurzy lyžařské na Slovensko do Spálené doliny a Zuberce, vodácké na Vltavě, Berounce, Váhu, Dunajci i Hronu a na kolech do okolí Mohelnice, Hradce nad Moravicí, Buchlovic, Lednice.
  • V uplynulých posledních letech proběhla řada akcí, které výrazně změnily tvář školy a jejího přilehlého areálu. Na sklonku roku 2012 se započalo s demolicí staré a již zcela nevyhovující přístavby školy. Její likvidace se neobešla bez jisté dávky nostalgie nejen ze strany učitelů, ale také žáků a absolventů.  Na místě bývalé přístavby vyrostla nová sportovní hala, která byla předána škole do užívání v listopadu 2015. V roce 2013 došlo na hlavní budově školy k opravě fasády a výměně dešťových svodů a o rok později byla vyměněna střešní krytina. Měnily se i interiéry školy. Za zmínku stojí jídelna, vestibul nebo šatny žáků v suterénu školy.  S cílem zkvalitnit a modernizovat výuku  byla vybudována jazyková laboratoř ROBOTEL, laboratoře chemie a fyziky, které jsou vybaveny moderními měřícími sadami PASCO.   
  • Během více než 60leté historie se Gymnázium Karviná stalo významnou a respektovanou vzdělávací institucí ve městě a regionu. Většina absolventů pokračovala ve studiu na vysokých školách a nacházela uplatnění v různých oblastech společenského a veřejného života nejen doma v Karviné, ale i v rámci České republiky. Někteří šíří dobré jméno školy i v zahraničí. Všichni rádi vzpomínají na léta středoškolských studií, rádi se vracejí na své karvinské gymnázium a mnozí z nich už i se svými dětmi a vnuky.